Saturday, April 7

Als je iets van het Midden Oosten en media wilt begrijpen

Dan moet je zeker het boek 'Het zijn net mensen' van Joris Luyendijk zeker lezen. Niet dat je daarna een perfect inzicht hebt van 'de situatie in het Midden Oosten'. Je snapt dan wel waarom het bijna onmogelijk is om je een goed beeld te vormen.

Ook een 'must read' als je wilt weten hoe media werken. Joris werkte als correspondent voor het NRC en het NOS Journaal. Hij schetst een goed beeld van de verschillen tussen de Arabische en Westerse wereld en de rol van media daarbij.

Mooi voorbeeld in het boek gaat over het neerhalen van het standbeeld van Saddam Husein na de inval van de Amerikanen. Luyendijk bekijkt die gebeurtenis tegelijkertijd op CNN en Al Jazeera.

Op CNN zie je een bevrijde en uitgelaten Irakezen die het standbeeld van hun voormalige leider neerhalen. Op Al Jazeera zie je dezelfde beelden maar dan uitgezoomd. Dan wordt duidelijk dat op het grote plein maar een handvol Irakezen meedoet aan de viering van de vrijheid...

Los van de sterke inhoud is het boek ook nog eens erg lekker geschreven. Eerlijk, mooie metaforen en veel humor.

Je zal na het lezen van dit boek zeker het Journaal en de buitenland correspondenten met andere ogen bekijken.

1 comment:

Mitch said...

Hi Franklin, een tip is dan ook de nieuwe Tegenlicht-serie over het Midden-Oosten waar Joris Luyendijk in de eerste aflevering maandag 9 april over dit onderwerp aan het woord komt;
http://www.vpro.nl/programma/plaatsdesoordeels